Indonézia
Bolygónk egyik legsokszínűbb országa

Indonézia szigetvilága Szumátra észak- nyugati csücskétől egészen Pápua Új- Guinea nyugati feléig nyúlik el 5000 kilométer hosszan. Az országot több mint 17 000 sziget alkotja, amelyből mindössze körülbelül 6000 szigete lakott.

Utazásom során közel 2 hetet töltöttem e varázslatos országban.  Ebben a posztban azonban csak pár olyan látnivalót emelek ki, amelyeket feltétlenül látnotok kell, ha ide utaztok. Úticélom között szerepelt Jáva, Bali és Lombok szigete. Utóbbira sajnos azonban nem sikerült ellátogatnom az augusztusi nagy erejű földrengés következtében.

Jáva

Jáva szigetén kezdődött 4 napos kalandozásom.  Az emberek nagy többsége itt számunkra elképzelhetetlen körülmények között él. A nagy szegénység ellenére azonban mégis azt tapasztaltam, hogy mérhetetlenül vidámak, barátságosak és összetartók az emberek.

Aki Jávára utazik, annak feltétlenül érdemes ellátogatnia és megcsodálnia testközelből egy teaültetvényt, mindemellett tanúivá válni a teafeldolgozás minden egyes fázisának. A világ teaexport ranglistájának 7. helyét foglalja el Indonézia, amely az előző évben majdnem elérte éves szinten a 140 ezer tonnát.

Különleges élményben volt részem, megkóstolhattam a világ egyik legdrágább kávéját, a Kopi Luwak-ot. Jáva szigetén él az ún. maláj pálmasodró (leginkább egy borzra hasonlító állat), amely az ott termesztett kávészemek legnemesebb szemeit fogyasztja. A kávészemeket egészben nyeli le, majd az emésztési folyamat végeztével a termelők összeszedik, lemossák, majd megpörkölik azokat. Így készül tehát ez a nemes kávé, amely kissé bizarr benyomást kelthet, abban, aki esetleg még nem hallott róla. Érdemes azonban megkóstolni, ha ide utazik az ember, ugyanis rendkívül finom.

 

Bali

Az ország közel 88 %-a muszlim vallású, azonban Bali az egyetlen sziget Indonéziában, amelyet a hinduk lakják. 2017-ben is Ázsia egyik legtöbbeket vonzó desztinációja, amely következtében például szolgáltatások tekintetében igen fejlettnek, ám zsúfoltnak mondható Kuta, ahol kezdtem Bali utamat. Az egész éjjel nyitva tartó helyi- és nemzetközi ételeket kínáló éttermeken keresztül a Grab nevezetű, Über-hez hasonló szolgáltatáson át igyekeznek minél magasabb szinten kielégíteni a turisták végtelen igényeit. Árakat tekintve, ha étteremben eszünk - hasonlóan az itteni árakhoz - egy főétel nagyjából 2000 Ft környékén mozoghat. Azonban a közlekedés jóval kedvezőbb áron igénybe vehető. Grab-es szolgáltatáson keresztül rendelt autóval 15- 20 perces út városon belül mindössze pár száz forintba kerül.

Az UNESCO által világörökség részévé nyilvánított Jatiluwih rizsteraszos domboldalai felejthetetlen élményt nyújtanak. Az ide látogatók kiépített sétaösvényeken járva gyönyörködhetnek a táj elragadó szépségében.

Bali egyik leghíresebb temploma az Uluwatu templom, amely a Bukit- félsziget délnyugati csúcsán található. Az „Uluwatu” szó egy szárazföld csücskében lévő sziklát jelent. A templom ténylegesen egy hatalmas sziklafalra épült szent hely, illetve turistalátványosság is, ahonnan mesés kilátás nyílik az óceánra.

Napnyugtakor a sziklafal tetején újabb felejthetetlen élményben volt részem. A balinézek leghíresebb táncát, a Kecak táncot volt szerencsém megnézni. A tánc alapvetően a hindu Ramayana eposz bizonyos meséinek előadott történetei. Különlegessége, hogy az előadás során nincs semmilyen kísérő hangszer sem, csupán egy férfikórus. A kórus tagjai ritmikusan a „Keh- chack” szót ismételve énekelnek aláfestve a „színdarabot”.

Bár írtam nektek néhány kihagyhatatlan programlehetőségről, rengeteg gyönyörű látnivalót és felejthetetlen élményt rejt még magában Indonézia. Aki a nyüzsgő, élettel teli környezetet preferálja, annak Balin a híres Kuta-t ajánlom, akik ellenben a nyugodtabb és turisták által még nem felfedezett helyeken szeretnének kikapcsolódni és feltöltődni, azok inkább válasszák a lenyűgöző Lombok szigetét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelholicclub.blog.hu/api/trackback/id/tr9214297093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket Facebookon is!

süti beállítások módosítása