Brazília (2018)

“A dobok pergő ritmusa
Sikolyok morbid dallama
Harminchat fokos éjszakák
S a sarkokon transzvesztiták
Elmosódó neonsugár
Lámpában füstölgő bogár
Kaján lányok, lüktetés
Szamba, szex, mély süppedés”

Szól egy régi Vad Fruttik szám. Tökéletesen leírva egy versszakban Brazília feelingje.

Brazília a szamba. Brazília veszélyes. Brazília meleg. Brazília egyszerre nyitott és konzervatív. Brazília fejlett. Brazília elmaradott. Brazília egy iszonyat király hely.

Két hónapnyi brazil kalandozásaim fogom nektek összefoglalni ebben a posztban. Bárcsak azt írhatnám hogy a dél-keleti csücskéből hátizsákkal túráztam át az észak-nyugati csücskébe az (egyébként hatalmas) dél-amerikai országnak, de sajnos nem így történt. Hét hetet töltöttem Espirito Santo óceán parti városában, Vitoriában. Majd egy hetet kalandoztam a világ egyik legérdekesebb városában. Vitoria, és Rio de Janeiro következik.

Vitoria

 Azt mondják, legalábbis én azt olvastam az érkezésem előtt, hogy ez Brazília leg egészségesebb városa. Nem tudtam, hogy ez miben nyilvánul meg, de könnyen megértettem. Az egész várost a tenger szegélyezi egyik oldalról, így ezt kihasználva az egész városi partszakasz bicikli útból és csodálatos strandokból áll. Gördeszkások, biciklizők, futók és sétálók hadát találod minden nap a parton. Ráadásul menő edzőtermek is kitelepülnek yoga órákkal, vagy cross fit edzésekkel a homokba. Ami még egzotikusabbá teszi az egészet, azok a kókuszvíz árusok minden ötödik méteren: átszámítva 80 Ft-ért vettem fél liter kókuszlevelet, amit vagy egyenesen a kókuszdióból vagy lehűtve pohárból szürcsölhetsz egy kimerítő edzés vagy séta után.

img_2703.JPG

 Ne a tipikus, turistáktól hemzsegő óceán parti város hangulatot képzeld el. Itt nem találsz egy szuvenír árust sem a parton, nem akarják rád tukmálni a századik Neymar pólót és a zöld sárga karkötőt. Itt élnek az emberek.  

Vitoria egyébként egy sziget, de ha nem szűk értelemben beszélünk a városról, akkor a környező területek is hozzá tartoznak, így alkotják meg „Grande Vitoria”-t. Ha szeretnétek átlátni,és belátni milyen településekből is áll össze ez a város, akkor másszatok fel a „Convento de Penha”-hoz, vagy ha durvább hegymászásra vágytok, akkor a Morro de Moreno-t ajánlom. Mindkét hely megközelíthető uber és gyaloglás kombinációjával. A látvány, ami pedig elétek tárul mikor felmásztok, mindennel felér.

img_3564.JPG

Egy kisebb hegymászás után pedig mást nem is ajánlhatnék, mint egy sört és tipikus brazil kocsma ételeket. Alapvetően két környéke van a városoknak, ahová érdemes elmenni szórakozni, mert mindent megtalálsz egy helyen. Ezek a Rua da Lama, illetve a Triangulo. Ami brazil kocsmázások egyik érdekessége, hogy senki nem rendel saját magának: mindent közösen isznak, esznek és osztoznak.

Rio de Janeiro

Hét pihentető, nyugalmas de mégis nagyon brazil hét után Vitoria nyugalmából kitörve érkeztem meg Rio de Janeiro-ba, ami teljesen más világ. Rio hangos, Rio büdös, Rio-ban viszont sokkal gyönyörűbbek a strandok, mint bárhol máshol (nem véletlen híres Copacabana és Ipanema).

 Összeszedtem egy rövid Rio de Janeiro bakancslistát, amit mindenkinek végig kell járnia, különben olyan, mintha ott sem lett volna: Criso de Redentor, Pao de Azucar, Lapa lépcsők. 

03090004.jpg

Ha ezeket végig jártátok, átverekedtétek magatokat a turista tömegen és egy kis nyugalomra vágytok, mást már nem is ajánlanék: feküdjetek ki Ipanema, vagy Leblon strandok egyikére. Ha mégis az aktív pihenés mellett döntenétek a Botanikus kert vagy a Paque Lage lesz a ti helyetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelholicclub.blog.hu/api/trackback/id/tr3914274955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket Facebookon is!

süti beállítások módosítása