Dubai

Dubai az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa, a főváros, Abu Dhabi után. A sivatagból pár év alatt kinőtt város rengeteg érdekességet rejt. 8 éve volt szerencsém ellátogatni ebbe a lélegzetelállító városba, így csak a legikonikusabb látványosságokat láttam, mint a Burj Al Arab, a Burj Khalifa és a Dubai Mall.

A Burj Khalifa 830 méter magas, 2009 óta a világ legmagasabb épülete. Dubai egyik legfontosabb presztizs értékű beruházása volt. Az épület lakásoknak, hoteleknek, éttermeknek, irodáknak és kilátóknak ad otthont. Rengeteg turista látogatja a tornyot. A belépés díjköteles, a jegyet érdemes az interneten előre megvásárolni. A 4 évnél fiatalabbaknak ingyenes, a 5-12 év közöttieknek 7.154-37.500 forint a 12 év felettieknek 9.417-37.500 forint között mozog. Az ár a napszaktól és a magasságtól függ. Az épületről még a Lego is készített játék figurát, így akár haza is vihetjük magunkkal. A kilátás csodálatos. Ahogy az épült, úgy a liftek is a legek közt szerepelnek. 1 perc alatt 124 emeletet tesznek meg. A torony mellett a Dubai Mall, mögötte pedig a pálma sziget található.

burj_khalifa2.jpg

A Dubai Mall egy hatalmas bevásárlóközpont, ahol minden nagyobb márka képviselteti magát. De akár síelni, korcsolyázni vagy casinozni is lehet. Össze sem mérhető a magyar plázákkal. A Dubai Mall mögött a Dubai Fountain egy ingyenesen látogatható szökőkút show szórakoztatja az arra járókat. A vízsugarak színes fényekben, zenére emelkednek 50 emeletnyi magasságba. Különösen este látványos. A 6 perces műsort félóránként indítják különböző műfajú zenei aláfestésekkel. Ugyanaz a tervezőiroda készítette, aki a Las Vegas-i Bellaggio hotel vízijátékát is.   

A Burj Al Arab a vitorla alakú, egyetlen 7 csillagos szálloda a világon. Érdekes formája és presztizse miatt talán az első, ami eszünkbe jut Dubai hallatán. Csak kevesek engedhetik meg maguknak, hogy itt töltsenek egy éjszakát. A legolcsóbb szoba is 1000 dollár egy éjszakára. A legdrágább 8000 dollár. Előzetes egyeztetéssel vagy egy túra keretén belül a turisták is megtekinthetik. Ebédre vagy vacsorára lehet helyet foglalni az éttermekben. Körülbelül 52.000 huf/fő-től indulnak az árak, amiben egy 3 fogásos vacsora is benne van. A turisták az üzleteket és a lifteket vehetik igénybe, de az emeleteken nem lehet barangolni. Hatalmas a luxus. Az előtérben egy óriási szökőkút fogadja a látogatókat. Mindkét oldalon mozgólépcső és hatalmas akvárium van. Minden aranyozott, még a mosdóban is. Szinte hihetetlen. Az étel ízére már nem emlékszem, de nem is azért megy oda az ember. Az épület tengerre néző oldalán egy panorámalift található, ami felvisz egészen a legfelső szintig. Itt található a Skyview Bar.

burj_al_arab.jpg

Dubaiban a metró (Metro Monorail) is felér egy turista látványossággal. A föld felszíne felett halad, ami egy külön program is lehet. Jegyek helyett egy kártyát kell pénzzel feltölteni az utazáshoz. A metrón van első és másodosztály. A férfiaktól külön kocsiban utaznak a nők a gyerekekkel. A kocsik és a megállók is légkondicionáltak (mint minden épület, még a buszmegálló is!!!) és mindig tisztaság fogad minket. A metróknak nincs vezetőjük, teljesen automatizáltak. Inni és enni tilos a metrókon, aminek a megszegése komoly pénzbüntetést von maga után.

dubai_metro.jpg

A sivatagi túrák során terepjárózhatunk, motorozhatunk vagy tevegelhetünk. Sosem gondoltam volna, hogy a sivatagi homok mennyire selymes. Ez annak köszönhető, hogy a szél és a más homokszemekkel való súrlódás során teljesen lecsiszolódtak. Érdekes tény, hogy ez a homok nem alkalmas beton készítésére, ezért Dubainak homokot kell importálni az építkezésekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelholicclub.blog.hu/api/trackback/id/tr5914368801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket Facebookon is!

süti beállítások módosítása