Szicília

Szicília a Földközi- tenger legnagyobb szigete. Történelme során számos birodalom vette uralma alá, így megannyi kultúra és emlékmű megtalálható ma a szigeten. Többek között a görögök, a Német- római Császárság, Francia Királyság és a Spanyol Birodalom is kiterjesztette hatalmát a szigetre az évszázadok alatt, amíg 1861-ben végül Olaszországhoz csatolták.

Utunk során autót béreltünk és így is csak a látnivalók talán felét tudtuk megnézni. A sziget több pontján szétszórva találhatók ezek, így egy átlagos egy hetes nyaralás alatt lehetetlen rohanás nélkül mindent a magunkévá tenni. Palermo a sziget fővárosa, északnyugaton fekszik, a sziget második legnagyobb városa Catania és az Etna vulkán keleten. Taormina, az ókori görögök legnagyobb hagyatéka, illetve Messina híres kikötővárosa - Szicília kapuja - és Castelmona hangulatos, színes parti kisvárosa a sziget északi-, és keleti csücskében helyezkednek el.
Val di Noto / Siracusa a sziget délkeleti sarkában a híres Mazzarinoi vár pedig a sziget belsejében található. Amennyiben az ide látogató turista pihenni szeretne, illetve kihasználni az olasz nap barnító hatását a homokos tengerpartokon, a sziget délnyugati részén fekvő San Vito nyújtja a legjobb lehetőséget. Gyönyörű, hosszú, egy sziklaszirttel tarkított strandja mentén éttermek, kisebb hotelek és friss gyümölcsárusok képe teremti meg az igazi dél- olasz víziót.

 

Amennyiben ezen a részén jár az ember Szicíliának, érdemes ellátogatni az innen fél órányi autóútra található Lo Zingaro Nemzeti Parkba is. A nemzeti parkon keresztül, nagyjából 50 perces gyalogtúra során elérhetünk két érintetlen strandot is, ahol égszínkék víz, óriás fehér kavicsos öböl és megannyi tengeri élőlény fogad bennünket.

 

 

Abban az esetben, ha a sziget legfőbb látványosságait keressük, mindenképpen el kell látogatni Európa egyetlen, még aktív vulkánjához, az Etnához, illetve a hegy lábánál fekvő Cataniába. A várost és lakosságát az évszázadok során többször is veszélyeztette az Etna. Legutóbb 2017 második felében tört ki. A kitörések következtében új termőtalaj jött létre a növényzet számára, így a régi, már megszilárdult magma kőzetrétegeiből fák, bokrok, virágok nőttek ki. Van közöttük egy sárga szirmú virágfajta, amely csak itt él az egész Földön.

A vulkán tetején kialakított „ bázis”-hoz a régebbi kitörésekből származó szilárd lávakőzetekből kialakított szerpentines utakon juthatunk fel. Az út mentén látni lehet az előző kitörések nyomait, pusztításait. A parkolóktól libegővel, jeep-ekkel, illetve gyalogszerrel lehet igénybe venni számos túralehetőséget a régi, már inaktív kürtőkhöz.

 

A sziget fővárosára mindenképp kell szánni pár napot, mivel Palermóban található meg az összes igázó hatalom maradványa. A nyitott, pálmafás „piazza-k” és a szűk utcácskák egyvelege képezik a város képét. Katedrálisok, templomok, múzeumok, óriás szökőkutak szegélyezik a tipikusnak mondható, zöld spalettás szicíliai háztömböket, amelyek aljában kis üzletek, reggeliző helyek, kávézók, süteményezők sorakoznak. Amennyiben Palermóban jársz, feltétlenül próbáld ki ezen helyek egyikében a híres szicíliai cannolit, amely a leghíresebb desszertkülönlegességük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelholicclub.blog.hu/api/trackback/id/tr214392910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess minket Facebookon is!

süti beállítások módosítása