Wieliczkai sóbányák

Krakkó közelében, Lengyelországban találhatóak a Wieliczkai sóbányák. Ahol az 1200-as évektől bányásznak sót. Manapság a bánya múzeumként üzemel a turisták nagy örömére. Még az Unesco világörökség listájára is felkerült. A bányákban végig követhetjük a bányászat fejlődését a középkortól egészen napjainkig. A bányának 9 szintje van. A legmélyebb 327 méter mélyen helyezkedik el. A bányának példanélküli klímája van. A hőmérséklet állandó (12-14 Celsius-fok) és nem meglepő módon igen magas a levegő só tartalma. Közel 135 méter mélyen még egy tó is található, ahová a légúti betegségben szenvedőknek rehabilitációs programokat szerveznek. A bánya termekkel, kápolnákkal, kőbevájt szobrokkal, domborművekkel kápráztatja el a turistákat.

wieliczka-2.jpg

A bánya egy hatalmas földalatti város. A bányát behálózó utak hossza eléri 300 km-t. Bánya termei pedig a 3000-res darabszámot. Kicsit olyan a hangulata a termeknek és magának a bányának, mint Mória bányáinak a Gyűrűk Urában.

wieliczka-1.jpg

A turisták nem járhatják be az egész bányát, de egy túra így is körülbelül 2 órás, ami alatt nagyjából 22 kamrát lehet megtekinteni. Magyar nyelvű idegenvezetésre is van lehetőség, amire érdemes pár nappal előtte bejelentkezni. Érdemes melegen öltözni és kényelmes cipőt venni, mert a bányában 14 Celsius-fok van és igen sok lépcső vár ránk. A bányában található összes alkotást bányászok készítették. Az egyik teremben életnagyságú szobrokkal találkozhatunk, amik egy régi mondát mutatnak be, míg egy másikban hang és fényeffektek kíséretében megismerhetjük milyen veszélyes is bányászok munkája. Majd egy következő teremben régi bányász eszközökkel találkozhatunk, amit a sós levegő kiválóan konzervált. Aki szereti a történelmet vagy a múlt romantikáját, az biztosan értékelni fogja. A bánya leglátványosabb terme a Szent Kinga-kápolna. A hatalmas teremtől már csak az élmény lehet nagyobb. A terem 54 méter hosszú, 18 méter széles, 12 méter magas. A padló fényesre csiszolt sólapokból készült. A mennyezetről hatalmas csillárok lógnak. A teremben a mai napig szerveznek miséket vagy koncerteket. Kihasználva a terem kiváló akusztikai adottságait. De nem ez a legnagyobb terem a bányában.

wieliczka-3.jpg

Van egy 50 méter magas terem is, ahol a második világháborúban összeszerelő csarnok volt. A program végén egy 9 személyes lifttel jöttünk fel. A lift egy lyukacsos, fémhenger, és ha jól emlékszem még világítás sem volt benne. Amikor mutatták, hogy mivel fogunk a felszínre menne, először azt hittem, hogy viccelnek. Nekem nem volt valami bizalomgerjesztő, de túléltem és most itt vagyok, hogy megoszthassam veletek az élményeimet.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelholicclub.blog.hu/api/trackback/id/tr1414417664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaracén 2018.12.07. 11:21:39

Árpád-házi Szent Kinga IV. Béla lánya, Szent Margit nővére, ki V. Boleszláv lengyel fejedelemhez ment feleségül és apjától kapott bányászokkal nyitotta meg a wieliczkai sóbányát.
II. János Pál pápa 1999-ben avatta szentté.

Kövess minket Facebookon is!

süti beállítások módosítása